Bild: Park- och naturförvaltningen

Vinterträdgård

Fly kyla mörker och stress och kom in i Palmhusets omfamnande vinterskrud. Nu flyttar barrträd, julrosor, amaryllis, azalea och mossa in och gör Palmhuset extra ombonat.

Med en mjuk ljussättning och stillhet som inramning blir Palmhuset en lugn tillflyktsort under den kanske hetsigaste tiden på året.

3525 kvadratmeter fönster ger ett generöst ljusinsläpp i Palmhuset och de svaga vinterstrålarna nyttjas till fullo. Det är just ljuset och flykten från yttervärlden som inspirerat till installationen "Vinterträdgård", där vi vill bjuda in till en paus från stress, mörker och kyla. När det stora insläppet av dagsljus rinner ut tänder vi istället upp tusentals små ljuspunkter som lämnar de tropiska växterna i ett mjukt sken samtidigt som växter som amaryllis, julrosor och barrträd matchar midvintern.

Palmhuset fyller 140 år

Den 25 november 1878 invigdes Palmhuset och Göteborg fick en för tiden väldigt moderiktig vinterträdgård, en tempererad och grönskande glaskatedral, ja nästan en inglasad park, det var vad alla moderna storstäder i norra Europa skulle ha. Det var en lummig plats att fylla med alla tänkbara botaniska skatter som ivriga plantjägare hämtat hem efter resor till världens alla hörn. Nu har 140 vintrar passerat och Palmhuset är sig likt och precis som förr särskilt kärt under långa och kalla vintrar.
Läs mer om Palmhusets historia här.

Välkommen in till värme, ljus och grönska!
Installationen ”Vinterträdgård” pågår mellan 1 december och 6 januari.