En viktoriansk vinterträdgård - Palmhuset 140 år

Som en grön oas året om har Palmhuset med sina exotiska växter lockat besökare sedan invigningen 1878.

Palmhuset levererades i byggsatsform med båt från Skottland i maj 1878. Personal från firman skötte monteringen och redan den 25 november samma år invigdes huset. Kostnaden för byggnationen var nästan 150 000 kronor, en svindlande summa, men Palmhuset var ett sant underverk och intresset var stort. ’Den nya vinterträdgården’ kom Palmhuset att kallas till en början, en fin påminnelse om en av husets mest fantastiska kvaliteter; den immiga värmen, grönskan och kamelior i full blom som möter besökaren en gråkall januaridag.

Förebilden till Palmhuset fanns i London; det enorma Crystal Palace, som uppförts till världsutställningen 1851. 1800-talet var en tid av innovationer och expeditioner, industrialism och kolonialism. Storbritannien var den ledande nationen och kristallpalatset blev en kraftfull manifestation och sinnebild för den moderna tiden. Den viktorianska växthusstilen och tekniken att bygga stort i järn och glas för att sedan värma till tropiska temperaturer spreds vida omkring och fylldes med alla tänkbara botaniska skatter som ivriga plantjägare hämtat hem efter resor till världens alla hörn.

Inte så många av dessa pampiga glaskatedraler står kvar idag. Crystal Palace förstördes vid en brand på 1930-talet, andra har ödelagts av krig eller förfallit och rivits. Även Palmhuset i Göteborg har varit i fara vid flera tillfällen, men förklarades som byggnadsminne 1976 och då bestämdes det också att huset skulle renoveras från grunden. Tio år senare skedde nyinvigningen och Palmhuset är sig glädjande nog ganska likt sedan 1878.

Och intresset att besöka Palmhuset är fortfarande stort - 2017 passerade 307 637 besökare genom den solfjäderprydda entrén.